Sessió 5

Control del menjar i gestió de la recaiguda

Un control flexible del menjar és millor per a la gestió del pes i la dieta

Es bàsic entendre tot el que implica l’acte de l’alimentació, i no només com el simple fet de nodrir-se. Cal gestionar les recaigudes, que són normals i habituals, per a no perdre el nostre objectiu últim de fer canvis d’estils de vida.

Per a una millor lectura de la web, t’aconsellem tancar cada pestanya abans d’obrir la següent.

MATERIAL FORMATIU SESSIÓ 5

1• VÍDEO INTRODUCCIÓ SESSIÓ

Docent: Santiago Mestre (Centre Coordinador Reus-Tarragona)

2• AVUI PARLAREM DE...
  • Com podem controlar millor l’ acte de menjar, entenent menjar no només com a ingerir aliments, si no com una complexa acció influenciada per múltiples factors.
  • Les recaigudes, com podem prevenir-les i gestionar-les en cas de que succeeixi.
3• COM HO FAREM

RECAIGUDA

Una recaiguda es una desviació en els nostres objectius d’hàbits de vida de manera sostinguda en el temps. Alguns exemples de recaiguda serien:

Menjar

  • L’exemple més típic i habitual és la persona que està a dieta i fracassa per menjar llaminadures “prohibides”.

No menjar

  • Una recaiguda també pot recaure en alguna cosa que no es menja, per exemple, oblideu la verdura a la botiga, els cereals integrals a l’armari de la cuina, etc.

Tornar a vells hàbits

  • També podeu tenir una recaiguda, si lentament torneu als vells hàbits.

Cóm gestionar una recaiguda? PREGUNTES a FER-NOS:

Després de tenir una recaiguda gran o repetitiva, pregunteu-vos:

  • Quin va ser el punt de partida de la recaiguda? (veure les llaminadures, estar cansat/ada, tenir una discussió, etc.)
  • La recaiguda, realment és tan greu?
  • Què ha anat bé? Segurament també heu fet alguna cosa bé.
  • L’objectiu era adequat per a vosaltres – perseguíeu una cosa realment important per a vosaltres, o potser no era prou important?

Cóm gestionar una recaiguda? RECOMANACIONS:

  • Si teniu una recaiguda no us castigueu.
  • Sigueu positius, és una experiència per a aprendre i forma part de la vida.
  • Sempre hi ha el dia següent: torneu el més aviat possible a la vostra rutina .
  • No us castigueu, esforçant-vos molt més. Només continueu des d’on éreu abans de la recaiguda.
  • Supereu la recaiguda però no li doneu massa voltes!

Per a una millor lectura de la web, t’aconsellem tancar aquesta pestanya abans d’obrir la següent.

4• ESTRATÈGIES

CONTROL DE PES I LA DIETA . ESTRATÈGIES

Que vol dir “tenir un control estricte o excessiu” de la dieta?

  • Tenir normes estrictes per a menjar (quan, què i quina quantitat menjar)
  • Ser molt meticulosos sobre la quantitat que mengeu (generalment per a reduir la quantitat)
  • Tenir llistes d’aliments prohibits
  • No escoltar els senyals de gana i sacietat del nostre cos
  • Castigar-se o tenir símptomes depressius per menjar massa o menjar coses prohibides
  • Pensar molt en el menjar
  • Tenir pensaments del “tot o res”, o del “blanc o negre”

Les normes del “tot o res” comportan que quan hi ha una petita transgressió, la persona considera la norma trencada i es deixa anar. Aquest és un tret molt important de les normes dietètiques estrictes, que porten a menjar en excés. Trencar una norma, cometre una errada, es pot manifestar com un càstig (normes encara més estrictes), o com a comoditat en el menjar, o com afartament. Ambdós aspectes són molt perjudicials i causen pensaments esbiaixats entorn del menjar.

Si ens prohibim molts aliments, podem acabar pensant encara molt més en el menjar.. Aquest fet ens pot conduir a menjar més. La idea és neutralitzar les actituds envers el menjar, per tal que els aliments i l’alimentació no tinguin significats diferents.

Què vol dir “tenir un “control flexible” de la dieta?

Les persones que mengen de manera flexible:

Tendeixen a:

  • Menjar quan tenen gana i parar quan estan tips
  • Menjar segons les pautes dietètiques, no segons les normes dietètiques
  • Menjar aliments desitjats, no allò que s’espera que es mengi o que és saludable
  • Tornar a la dieta normal després d’una recaiguda
  • Trobar per ells mateixos, una manera personal i adequada de menjar

No tendeixen a:

  • Fer un problema del fet de menjar en excés o de menjar aliments poc saludables
  • Pensar massa en els aliments

Per a una millor lectura de la web, t’aconsellem tancar aquesta pestanya abans d’obrir la següent.

5• CONCLUSIONS

Sigueu flexibles perquè:

  • Cap aliment està prohibit, però recordeu la quantitat i la freqüència
  • És normal menjar diferent els dies festius, sempre que els dies festius no siguin la major part a la vostra vida
  • Accepteu els vostres desitjos i pulsions – negar-ho no us ajudarà
  • No us imposeu regles estrictes, però recordeu les vostres metes
  • No eviteu els aliments o els llocs difícils, apreneu a viure amb ells – us hi haureu d’enfrontar tard o d’hora

No es fàcil gestionar la nostra alimentació, però aconseguint els coneixements necessaris sobre quina és la nutrició adequada i adquirint la capacitat de gestionar les recaigudes, l’objectiu és factible.

Els punts clau

Si ens hi esforcem, junts ho podem aconseguir.