Sessió 5
Control del menjar i gestió de la recaiguda
Un control flexible del menjar és millor per a la gestió del pes i la dieta

Es bàsic entendre tot el que implica l’acte de l’alimentació, i no només com el simple fet de nodrir-se. Cal gestionar les recaigudes, que són normals i habituals, per a no perdre el nostre objectiu últim de fer canvis d’estils de vida.
Per a una millor lectura de la web, t’aconsellem tancar cada pestanya abans d’obrir la següent.
MATERIAL FORMATIU SESSIÓ 5
Docent: Santiago Mestre (Centre Coordinador Reus-Tarragona)
Com podem controlar millor l’ acte de menjar, entenent menjar no només com a ingerir aliments, si no com una complexa acció influenciada per múltiples factors.
- Les recaigudes, com podem prevenir-les i gestionar-les en cas de que succeeixi.
RECAIGUDA
Una recaiguda es una desviació en els nostres objectius d’hàbits de vida de manera sostinguda en el temps. Alguns exemples de recaiguda serien:
Menjar
- L’exemple més típic i habitual és la persona que està a dieta i fracassa per menjar llaminadures “prohibides”.
No menjar
- Una recaiguda també pot recaure en alguna cosa que no es menja, per exemple, oblideu la verdura a la botiga, els cereals integrals a l’armari de la cuina, etc.
Tornar a vells hàbits
- També podeu tenir una recaiguda, si lentament torneu als vells hàbits.
Cóm gestionar una recaiguda? PREGUNTES a FER-NOS:
Després de tenir una recaiguda gran o repetitiva, pregunteu-vos:
- Quin va ser el punt de partida de la recaiguda? (veure les llaminadures, estar cansat/ada, tenir una discussió, etc.)
- La recaiguda, realment és tan greu?
- Què ha anat bé? Segurament també heu fet alguna cosa bé.
- L’objectiu era adequat per a vosaltres – perseguíeu una cosa realment important per a vosaltres, o potser no era prou important?
Cóm gestionar una recaiguda? RECOMANACIONS:
- Si teniu una recaiguda no us castigueu.
- Sigueu positius, és una experiència per a aprendre i forma part de la vida.
- Sempre hi ha el dia següent: torneu el més aviat possible a la vostra rutina .
- No us castigueu, esforçant-vos molt més. Només continueu des d’on éreu abans de la recaiguda.
- Supereu la recaiguda però no li doneu massa voltes!
Per a una millor lectura de la web, t’aconsellem tancar aquesta pestanya abans d’obrir la següent.
CONTROL DE PES I LA DIETA . ESTRATÈGIES
Que vol dir “tenir un control estricte o excessiu” de la dieta?
- Tenir normes estrictes per a menjar (quan, què i quina quantitat menjar)
- Ser molt meticulosos sobre la quantitat que mengeu (generalment per a reduir la quantitat)
- Tenir llistes d’aliments prohibits
- No escoltar els senyals de gana i sacietat del nostre cos
- Castigar-se o tenir símptomes depressius per menjar massa o menjar coses prohibides
- Pensar molt en el menjar
- Tenir pensaments del “tot o res”, o del “blanc o negre”
Les normes del “tot o res” comportan que quan hi ha una petita transgressió, la persona considera la norma trencada i es deixa anar. Aquest és un tret molt important de les normes dietètiques estrictes, que porten a menjar en excés. Trencar una norma, cometre una errada, es pot manifestar com un càstig (normes encara més estrictes), o com a comoditat en el menjar, o com afartament. Ambdós aspectes són molt perjudicials i causen pensaments esbiaixats entorn del menjar.
Si ens prohibim molts aliments, podem acabar pensant encara molt més en el menjar.. Aquest fet ens pot conduir a menjar més. La idea és neutralitzar les actituds envers el menjar, per tal que els aliments i l’alimentació no tinguin significats diferents.
Què vol dir “tenir un “control flexible” de la dieta?
Les persones que mengen de manera flexible:
Tendeixen a:
- Menjar quan tenen gana i parar quan estan tips
- Menjar segons les pautes dietètiques, no segons les normes dietètiques
- Menjar aliments desitjats, no allò que s’espera que es mengi o que és saludable
- Tornar a la dieta normal després d’una recaiguda
- Trobar per ells mateixos, una manera personal i adequada de menjar
No tendeixen a:
- Fer un problema del fet de menjar en excés o de menjar aliments poc saludables
- Pensar massa en els aliments
Per a una millor lectura de la web, t’aconsellem tancar aquesta pestanya abans d’obrir la següent.
Sigueu flexibles perquè:
- Cap aliment està prohibit, però recordeu la quantitat i la freqüència
- És normal menjar diferent els dies festius, sempre que els dies festius no siguin la major part a la vostra vida
- Accepteu els vostres desitjos i pulsions – negar-ho no us ajudarà
- No us imposeu regles estrictes, però recordeu les vostres metes
- No eviteu els aliments o els llocs difícils, apreneu a viure amb ells – us hi haureu d’enfrontar tard o d’hora