Presentació de la intervenció DP-TRANSFERS per a la prevenció de la diabetis.

Docent: Dra. Teresa Mur (Centre Coordinador Mútua Terrassa)

En aquest programa formatiu parlem de…

La diabetis

És una malaltia metabòlica crònica que sovint presenta nivells alts de sucre a la sang (glucosa), ja sigui per manca d’insulina o per un “mal funcionament”de la insulina existent. Tot i que hi ha factors genètics que influeixen en la seva aparició, són els factors ambientals els que acaben determinant el desenvolupament de la malaltia.

El nombre de persones amb diabetis va en augment. Ara per ara, un 90% correspon al tipus 2, per bé el diagnòstic de diabetis en gent jove també va a l’alça.

La prediabetis podríem definir-la com l’estadi previ a la diabetis, on els valors de glucosa en sang estan per sobre del normal, però sense arribar a nivells de diabetis. Cal tenir present que la persona amb prediabetis te més risc de patir diabetis al llarg de la seva vida, tot i que no és una evolució ni necessària ni irreversible.

La importància de la diabetis rau en les seves complicacions, és a dir, en el dany que pot causar en els vasos sanguinis, tant a les grans artèries com a les petites artèries. Cal tenir present que determinats estudis demostren que les complicacions de les grans arteries (cor, cervell per exemple) també poden aparèixer en l’estadi de prediabetis.

Són ben conegudes algunes de les complicacions de la diabetis, com l’afectació de la retina, del ronyó, de les artèries del cor, de les artèries cerebrals o de les cames. Però no podem deixar de banda altres complicacions tan o més freqüents, com l’afectació dels nervis perifèrics (neuropatia), la demència o la disfunció erèctil en els homes.

Factors de risc per a la diabetis

En el desenvolupament de la diabetis hi ha factors que no podem canviar, com per exemple, la nostra genètica o l’edat. Però d’altres, sí que són clarament modificables. Bàsicament fan referència als hàbits de vida: dieta, exercici físic, estrès, i altres factors de risc cardiovascular com el colesterol, la hipertensió o el tabaquisme.

Què sabem i què volem aconseguir…

Volem i podem prevenir la diabetis mitjançant canvis en el nostre estil de vida.

Nombrosos estudis han demostrat que determinats canvis en l’estil de vida són efectius per a prevenir la diabetis. L’estudi finlandès Diabetes Prevention Study va demostrar una reducció en l’aparició de diabetis en persones intolerants a la glucosa. Aquest efecte positiu augmentava a mesura que augmentava el nombre d’objectius assolits pels participants en el programa.

Un estudi molt especial, fet a casa nostra, és el DE-PLAN-CAT, dut a terme en més de 18 centres d’atenció primària de Catalunya, des de Figueres fins a Reus, passant per Barcelona o Terrassa.

Aquest estudi ha demostrat una reducció del 36% de casos nous de diabetis, en el grup de risc, que realitzava una intervenció intensiva en els canvis d’estil de vida, en front del grup control, què no duia a terme cap intervenció més que l’assistència ordinària.

Com ho farem

Per tant, l’objectiu d’aquest programa d’intervenció educativa, iniciat l’any 2016 a quasi bé 100 centres de salut de Catalunya, de forma presencial, és facilitar informació rellevant sobre l’estil de vida saludable, de manera entenedora, fàcil, amena i sobre tot reproduïble en el dia a dia. Es pretén una motivació per al canvi en l’estil de vida, mantinguda en el temps. I molt important, que sigui l’usuari qui gestioni el què, com, quan, i amb quin suport, els canvis que es proposa.

Recordeu que les mesures més aconsellades per a la prevenció de la diabetis són :

  • l’augment de la ingesta de fibra
  • la reducció de pes
  • augmentar la ingesta de proteïna vegetal enlloc d’animal
  • augmentar el consum de fruita, verdura, llegums i fruits secs
  • reduir el consum de begudes ensucrades o productes molt processats
  • eliminar altres factors de risc com el tabac, o controlar al màxim la pressió arterial i el colesterol.

El nostre lloc web

Al nostre lloc WEB trobareu un qüestionari anomenat FINDRISC, que us permetrà conèixer el risc de patir diabetis. De forma automàtica calcularà el vostre risc només incloent-hi algunes dades com el pes i la talla, els antecedents familiars i personals de diabetis, l’edat, i la pràctica d’exercici físic, entre d’altres. Si obteniu una puntuació igual o superior a 11 punts, el vostre risc de patir diabetis és alt. Si ho desitgeu, podeu accedir al programa de formació en línia. El programa està basat en tres pilars:

1- Il·lustracions: personatges que reflecteixen inquietuds, idees o prejudicis, no sempre reals, sobre la diabetis.

2- Formació: petits videoclips i textos simplificats realitzats pels professionals de l’equip docent que participa a les 6 sessions presencials que es fan als centres d’atenció primària (“Estil de vida saludable”, “El son i la gestió de l’estrès”, “Control del pes” o “Activitat física”, per exemple).

3- Material complementari: textos addicionals, exercicis i certes tasques que es poden fer a casa per tal d’augmentar coneixements i respondre altres inquietuds.

Desitgem que aquest programa sigui del vostre interès i de força utilitat. Junts, treballem per a aconseguir un únic objectiu: PREVENIR LA DIABETIS.